Eggs: Boiled eggs or refrigerated eggs that have just been taken out are not recommended to be microwaved. This is because putting eggs in the oven with their shells on can cause them to explode inside and cause electrical hazards. Boiled eggs should not be reheated after the shell has been removed, but the egg should not be put in with the shell.
Tomato Sauce: Many people try to heat tomato sauce in the oven. It is very dangerous. Tomato sauce needs a high temperature to heat up. Once the oven reaches that temperature, the steam becomes very high. This can cause it to explode.
Water: Most people heat water in the microwave. Bubbles form when water is heated. These bubbles are likely to cause an accident. There is a danger of the oven exploding due to the bursting of these water bubbles. If the water is to be heated, it should be taken out in a very short time. Do not leave water inside the oven for more than 30 seconds.
Chili peppers: Red and yellow chili peppers are high in a compound called capsaicin. It imparts a fiery flavor to peppers and chilies. Heating the chilies in the microwave produces a lot of steam. Due to this, when we open the door of the microwave oven, the steam hits our nose, eyes and respiratory organs and causes trouble. So never put chillies in the oven.
Grapes: Putting grapes in the microwave is very dangerous. There is a risk of exploding when they are put in the microwave. They explode from the heat.
Telugu version
గుడ్లు: ఉడికించిన గుడ్లు లేదా రిఫ్రిజిరేటర్లో ఉంచి అప్పుడే తీసిన గుడ్లను మైక్రో ఓవెన్లో ఉంచడం మంచిది కాదు. ఎందుకంటే గుడ్డు పెంకులతో సహా ఓవెన్లో పెట్టడం వల్ల లోపల అవి పేలి, విద్యుత్ ప్రమాదాలకు కారణం కాగలవు. ఉడికించిన గుడ్లను పెంకు తీసేసిన తర్వాత వేడి చేసుకోవడం వల్ల ఎలాంటి సమస్య ఉండదు, కానీ పెంకులతో పాటు గుడ్డును లోపల పెట్టకూడదు.
టమోటో సాస్: టమోటో సాస్ను చాలా మంది ఓవెన్లో వేడి చేయడానికి ప్రయత్నిస్తారు. ఇది చాలా ప్రమాదకరం. టమోటో సాస్ వేడెక్కాలంటే అధిక ఉష్ణోగ్రత అవసరం. ఆ ఉష్ణోగ్రతకు ఓవెన్ చేరుకున్నాక ఆవిరి చాలా ఎక్కువగా మారుతుంది. దీనివల్ల దానిలో పేలుడు సంభవించవచ్చు.
నీళ్లు: చాలామంది నీటిని మైక్రోఓవెన్లోనే వేడి చేస్తారు. నీటిని వేడి చేసే సమయంలో బుడగలు ఏర్పడతాయి. ఈ బుడగలు ప్రమాదానికి కారణం అయ్యే అవకాశం ఉంది. ఈ నీటి బుడగలు పేలడం వల్ల ఒక్కొక్కసారి ఓవెన్ పేలే ప్రమాదం ఉంది. ఒకవేళ నీటిని వేడి చేయాలి అనుకుంటే చాలా తక్కువ సమయంలోనే బయటికి తీసేయాలి. 30 సెకన్ల కన్నా ఎక్కువ సమయం నీటిని ఓవెన్లో లోపల ఉంచకూడదు.
మిరపకాయలు: ఎరుపు, పసుపు రంగులో ఉండే మిరపకాయల్లో క్యాప్సైసిన్ అనే సమ్మేళనం అధికంగా ఉంటుంది. ఇది మిరియాలకు, మిరపకాయలకు మండుతున్న రుచిని ఇస్తుంది. మిరపకాయలను మైక్రోఓవెన్లో పెట్టి వేడి చేయడం వల్ల అధిక ఆవిరి ఉత్పత్తి అవుతుంది. దీనివల్ల మైక్రో ఓవెన్ డోర్ తీయగానే ఆ ఆవిరి మన ముక్కు, కళ్ళు, శ్వాసకోశ భాగాలకు పట్టేసి ఇబ్బంది పెడుతుంది. కాబట్టి ఓవెన్ లో ఎప్పుడు మిరపకాయలను ఉంచకూడదు.
ద్రాక్ష : ద్రాక్ష పండ్లను మైక్రోఓవెన్ లో పెడితే చాలా ప్రమాదం.వాటిని మైక్రోఓవెన్లో పెట్టగానే పేలే ప్రమాదం ఉంది. ఆ వేడికి అవి పేలిపోతాయి.