Potato fry recipe easy quick South Indian style Potato fry recipe in Telugu and English

 Ingredients

  1.   Potatoes 3, large (peel, dice and place in salted water for 15 mts)
  2.   Turmeric powder 1/2 tsp
  3.   Green chilis 3, slit length wise
  4.   Pappula podi 1/2 tsp OR Sambar powder - 1/2 tsp (optional)
  5.   Salt to taste

  Tempering:

 

  1.   Oil 1 1/2 tbsps
  2.   Mustard seeds 1/2 tsp
  3.   Asafoetida 1/2 tsp
  4.   Curry leaves 1 sprig

Method for making Potato fry recipe, easy, quick South Indian style

Heat oil in a heay bottomed vessel, once hot add the mustard seeds and allow to splutter. Immediately add asafoetida, green chilis and curry leaves and saute for few seconds.

Add the diced potatoes and cook on high flame for 4 to 5 mts, tossing the cubed potatoes frequently.

Reduce flame, add turmeric powder and mix. Place lid and cook on low flame for 15 mts. After 15 mts, remove lid, add salt to taste and mix well.

Place lid and continue to cook on low flame till the potatoes soften for another 5 mts. Add pappula podi or sambar podi at this stage. Continue to cook the potatoes without lid till the potatoes turn slightly crisp with a light brown shade.

Turn off flame and remove to a serving bowl. Serve with rice, rasam and papad.

Telugu version

 కావాల్సిన పదార్ధాలు

 

  1.    బంగాళదుంపలు 3, పెద్దవి (తొక్క, పాచికలు మరియు ఉప్పు నీటిలో 15 మీటర్లు ఉంచండి)
  2.    పసుపు పొడి 1/2 tsp
  3.    పచ్చిమిర్చి 3, చీలిక పొడవు వారీగా
  4.    పప్పుల పొడి 1/2 tsp లేదా సాంబార్ పొడి - 1/2 tsp (ఐచ్ఛికం)
  5.    రుచికి ఉప్పు

  టెంపరింగ్

 

  1.    నూనె 1 1/2 టేబుల్ స్పూన్లు
  2.    ఆవాలు 1/2 tsp
  3.    ఇంగువ 1/2 tsp
  4.    కరివేపాకు 1 రెమ్మ

పొటాటో ఫ్రై రెసిపీని తయారుచేసే విధానం, సులభమైన, శీఘ్ర సౌత్ ఇండియన్ స్టైల్

హే బాటమ్ పాత్రలో నూనె వేడి చేసి, వేడి అయ్యాక ఆవాలు వేసి చిలకరించడానికి అనుమతించండి. వెంటనే ఇంగువ, పచ్చిమిర్చి మరియు కరివేపాకు వేసి కొన్ని సెకన్ల పాటు వేయించాలి.

ముక్కలు చేసిన బంగాళాదుంపలను వేసి, 4 నుండి 5 మీటర్ల వరకు అధిక మంటపై ఉడికించాలి, క్యూబ్డ్ బంగాళాదుంపలను తరచుగా టాసు చేయండి.

మంట తగ్గించి పసుపు పొడి వేసి కలపాలి. మూత పెట్టి తక్కువ మంట మీద 15 మీటర్ల వరకు ఉడికించాలి. 15 మీటర్ల తర్వాత, మూత తీసి, రుచికి ఉప్పు వేసి బాగా కలపాలి.

మూత పెట్టి, బంగాళాదుంపలు మరో 5 మీటర్ల వరకు మెత్తబడే వరకు తక్కువ మంటపై ఉడికించాలి. ఈ దశలో పప్పుల పొడి లేదా సాంబార్ పొడిని జోడించండి. బంగాళాదుంపలు లేత గోధుమరంగు నీడతో కొద్దిగా స్ఫుటంగా మారే వరకు మూత లేకుండా బంగాళాదుంపలను ఉడికించడం కొనసాగించండి.

మంటను ఆపివేసి, సర్వింగ్ బౌల్‌లోకి తీసివేయండి. అన్నం, రసం మరియు పాపడ్‌తో సర్వ్ చేయండి.


Today's Best Deals

Rs. 350.00

Piggy Bank

Rs. 650.00

Bullet Gun

Rs. 449.00

Camera Water Bottle

Rs. 150.00

Magic Sketch Pens