From the time of grandmothers, advice is given at home to soak mangoes in water for at least an hour before eating them. There is actually a scientific reason for doing so. If mangoes are soaked in water before eating, it helps to remove excess phytic acid produced in the body. Phytic acid is a natural compound found in a variety of vegetables and dried fruits. If it goes into the body, it is good for the body, but in excess, it produces more heat in the body. Soaking mangoes in water removes this acid and prevents heat build-up in the body. Soaking mangoes in water for an hour before eating has another benefit.
The sap oil that causes skin allergies (skin problems) is removed by soaking it in water. If mangoes are not properly soaked in water, skin problems will occur. If mangoes are soaked in water and eaten, some of the oil in it will be removed and skin problems like itching and burning will not be solved. Besides, another reason to soak mangoes is to enhance their taste. Soaking the mango rehydrates it. As a result, its natural sweet, luscious aroma is enhanced.
Telugu version
మామిడికాయలను తినడానికి ముందు కనీసం గంటసేపు నీళ్లలో నానబెట్టి తినాలని అమ్మమ్మల కాలం నుంచి ఇంట్లో సలహాలు ఇస్తుంటారు. నిజానికి అలా చేయడానికి ఓ శాస్త్రీయ కారణం ఉంది. తినడానికి ముందు మామిడికాయలను నీటిలో నానబెట్టినట్లయితే, అది శరీరంలో ఉత్పత్తి అయ్యే అదనపు ఫైటిక్ యాసిడ్ను తొలగించడానికి సహాయపడుతుంది. ఫైటిక్ యాసిడ్ అనేది వివిధ రకాల కూరగాయలు, డ్రై ఫ్రూట్స్లలో కనిపించే సహజ సమ్మేళనం. ఇది శరీరంలోకి వెళితే శరీరానికి మంచిదేకానీ, ఎక్కువైతే మాత్రం శరీరంలో ఎక్కువ వేడిని ఉత్పత్తి చేస్తుంది. మామిడికాయలను నీటిలో నానబెట్టడం వల్ల ఈ ఆమ్లం తొలగిపోయి శరీరంలో వేడి పెరగకుండా చేస్తుంది. మామిడిని తినడానికి ముందు గంట సమయంపాటు నీళ్లలో నానబెట్టడం వల్ల మరో ప్రయోజనం కూడా ఉంది.
దానిలోని స్కిన్ అలర్జీలకు (చర్మ సమస్యలు) కారణమయ్యే సాప్ ఆయిల్ నీళ్లలో నానబెడితే తొలగిపోతుంది. ఒకవేళ మామిడి పండ్లను నీళ్లలో సరిగ్గా నానబెట్టకపోతే చర్మసమస్యలు వస్తాయి. మామిడిపండ్లను నీళ్లలో నానబెట్టి తింటే అందులోని కొంత నూనె తొలగిపోయి దురద, మంట వంటి చర్మ సమస్యలు దరిచేరవు. అంతేకాకుండా మామిడి పండ్లను నానబెట్టడానికి మరొక కారణం ఏంటంటే.. వాటి రుచి పెరుగుతుంది. మామిడిని నానబెట్టడం వల్ల అది రీహైడ్రేట్ అవుతుంది. ఫలితంగా దాని సహజమైన తీపి, తియ్యని వాసన పెరుగుతుంది.