Ingredients required
- 1/2 kg of rice
- 1/2 kg Minappappu
- 100 grams of raw gram
- Enough oil
- 2 or 4 onions
- 10 or 12 green chillies
- A small piece of ginger
- 1 teaspoon cumin seeds
- 1/4 teaspoon of baking soda
- Enough salt
Method of making
Step 1: Soak the minappappu and rice separately for three hours. After these two are softened, mix them together and grind them. On the other hand, green groundnuts should also be soaked for an hour. Cut onions, green chillies, ginger and other ingredients into small pieces.
Step 2: Now add groundnut, onion, ginger, green chillies, cumin, salt, baking soda to the ground flour. Take little by little from this mixed flour and make it into a round shape.
Step3:Then put a pan on the stove and add some oil and fry it. After the oil is heated, add the flour that has been made into a round shape.. and fry it. After frying everything like this, take it out in a plate. That's it! The hot Punugulu are ready!
Telugu version
కావలసిన పదార్థాలు
- 1/2 కిలోల బియ్యం
- 1/2 కేజీ మినప్పప్పు
- 100 గ్రాముల ముడి గ్రాములు
- తగినంత నూనె
- 2 లేదా 4 ఉల్లిపాయలు
- 10 లేదా 12 పచ్చిమిర్చి
- ఒక చిన్న అల్లం ముక్క
- 1 టీస్పూన్ జీలకర్ర గింజలు
- 1/4 టీస్పూన్ బేకింగ్ సోడా
- తగినంత ఉప్పు
తయారు చేసే విధానం
స్టెప్ 1: మినప్పప్పు మరియు బియ్యాన్ని విడివిడిగా మూడు గంటలు నానబెట్టండి. ఈ రెండూ మెత్తబడిన తర్వాత కలిపి మెత్తగా రుబ్బుకోవాలి. మరోవైపు పచ్చి శనగలను కూడా గంటసేపు నానబెట్టాలి. ఉల్లిపాయలు, పచ్చిమిర్చి, అల్లం మరియు ఇతర పదార్థాలను చిన్న ముక్కలుగా కట్ చేసుకోండి.
స్టెప్ 2: ఇప్పుడు మైదా పిండిలో వేరుశెనగ, ఉల్లిపాయ, అల్లం, పచ్చిమిర్చి, జీలకర్ర, ఉప్పు, బేకింగ్ సోడా వేసి కలపాలి. ఈ కలిపిన పిండి నుండి కొద్దికొద్దిగా తీసుకుని గుండ్రంగా చేసుకోవాలి.
Step 3: తర్వాత స్టవ్ మీద కడాయి పెట్టి అందులో కొంచెం నూనె వేసి వేయించాలి. నూనె వేడయ్యాక గుండ్రంగా చేసి పెట్టుకున్న పిండిని వేసి.. వేయించాలి. ఇలా అన్నీ వేగిన తర్వాత ప్లేటులోకి తీసుకోవాలి. అంతే! వేడి పునుగులు సిద్ధంగా ఉన్నాయి!